27 Mart 2009 Cuma

1. hafta ödevi

SEMANTİK KAVRAMI
Semantik anlamları inceleyen bir bilim dalıdır. Semantik bilim dalı felsefi ya da mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere ikiye ayrılır. Felsefi ya da mantıksal yaklaşım, göstergeler ya da sözcükler ile bunların göndergeleri arasındaki bağlantıya ağırlık verir ve adlandırma, düz anlam, yan anlam, doğruluk gibi özellikleri inceler. Dil bilimsel yaklaşım ise, zaman içinde anlam değişiklikleri ile dilin yapısı, düşünce ve anlam arasındaki karşılıklı bağlantı gibi konular üstünde durur.
Felsefe ve dilbilim alanlarında anlam bilim, bir dilin göstergeleri ile bunların anlamları arasındaki bağlantının incelenmesidir. Anlam bilime farklı yöntem ve amaçlarla yaklaşılsa da, her iki alan da insanların dilsel anlatımlardan nasıl anlam çıkardıklarını açıklamaya çalışmıştır. Felsefe sorunları bir dil içinde ifade edilmek zorunda olduklarından, sonunda dilin kendisi ile ilgili soruşturmalar haline dönüşürler. 1920’lerde ve 1930’larda olgucu okulun mantıkçıları, dile matematik ve mantıkta bulunan kesinliği ve açıklığı getirmeye çalışmışlardır. Onlara göre “doğal diller” açıklıktan ve kesinlikten uzaktır. Bu nedenlerden belirsizlik ve çokanlamlılıktan arınmış “ideal” bir dil üzerine kurulu bir anlambilim kuramı geliştirmeye çalışmışlardır.






WEB 1.0 WEB 2.0 WEB 3.0 NEDİR?

WEB 1.0 :
Web 1.0 web kontrol içeriği oluşturanların elinde olan ve kullanıcıların sadece izleyebildikleri webdir.İlk olarak 1991 yılında ortaya çıkmıştır.Türkiye’de ise ilk olarak 1995’te ciddi anlamda kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak ODTÜ ve daha sonrada Ege Üniversitesi sayesinde Türkiye 0822’li hatlar üzerinden bedava internet bağlantısı kullanmıştır.
Bizde ilk kurumsal web siteleri HTML kodlarıyla yazılmaya başlandı. O sıralar dünyada sadece Netscape önderliğinde bir browser vardı. Daha sonra Microsoft un ürünü olan internet Explorer yaygın olarak kullanılmaya başladı.2000li yıllarda web 1.0 altın çağlarını yaşadı. Dünyada dotcom şirketler hızlıca yükseldi ve toplu halde battılar. Sadece kendilerini Web 2.0 dünyasına hazırlamış olan şirketler ayakta kaldılar.
WEB 2.0 :
Web 2.0 ise insanlar tarafından Web 1.0 mantığıyla oluşturulan internet uygulamalarının değiştirilebildiği, kontrolün insanların eline geçtiği bir dünya dünyadır. Bugünlerde son sürat ilerleyen dünya ise web 2.0 dünyası. Bence bu dünyada ilerlemeyi ve son noktayı sağlayan blog'lar oldu. MSN Space, Blogger gibi servislerin dışında kişilerin kendi bloglarının büyümesi ve blogları podcastlerin hatta sonrasında webcastlerin sarmış olması gelişmeyi daha da hızlandırdı. Artık web dünyasında kontrol kullanıcıların elindeydi, ne isterlerse yazabilir, konuşabilir, izletebilir, tartışabilirlerdi. Web 2.0 dünyası XML teknolojisinin sunduğu en büyük senkronizasyon aracını türetmişti: RSS Really Simple Syndication. Böylece artık blogları, podcastleri, webcastleri ve daha birçok içeriği RSS sayesinde kontrol edebiliyorduk. Açıklık çok önemliydi ve wikipedia'nın "Edit This Page" linki bunun en güzel göstergesiydi, artık içerik yöneticileri yoktu wiki mantığı vardı, herkes içeriğin bir ucundan tutabilirdi. Bu işleyiş değişikliğiyle halkın kendi yönettiği içerik sistemleri oluşmuştu; folksonomy denen bu yaklaşım Web 1.0'ın bittiğinin en somut göstergesiydi.
Teknoloji açısından baktığımızda AJAX yani Asenkron JAvascript ve Xml teknolojisi dünyayı sarstı ve sarsmaya devam ediyor ama AJAX ne bir şey değildi. 1998'den beri tanıdığımız ve kullandığımız XML teknolojisiyle; yılların eskitemediği eski web teknolojisi Javascript yeniden hayata dönmüştü. Başrolde de XmlHttpRequest nesnesinin oynadığı bu yeni filmde yeni olan ise Asenkron çağrılarla web dünyasının işleyiş mantığındaki değişme
olmuştu. Bu değişiklik web'in gücüne güç kattı ve hatta sırf bu yüzden Web 2.0 = Ajax'tır diyenler bile oldu. .
WEB 3.0 :
Web 3.0; internet kontrolünün insanın elinden çıktığı web dünyasıdır 3.0 kontrol cihazlar arası etkileşimle internetin kendi kendini oluşturacağı bir web dünyasıdır. Semantik web dünyası da Web 3.0 dünyasının başrol oyuncusu olacaktır.



VİDEOLU EĞİTİM TEKNİKLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMLARI:

1- Karakalem Resim tekniği :Videoları izleyerek karakalem resim nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
2- Videolu hızlı okuma teknikleri.
3- Videolu anlatımla bilgisayar programlarının öğretimi.
4- Videolu anlatımla kartuş dolum teknikleri öğretimi.
5- Videolu anlatımla Motosikletle Trafikte Güvenli Sunuş Teknikleri öğretimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder